Gjør spylejobben til en drøm

AQ9I0131

Ole Martin Jørgensen og Tommy Hoveland i full gang med å spyle de kommunale rørene på jordet bortenfor Vanse kirke.

En ny beltegående trommel letter spylearbeidet når rørene ligger vanskelig til.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi har ikke mulighet til å kjøre ut på jordet med spylekombien. Den veier altfor mye og vil trolig sette seg fast. I slike tilfeller er det fantastisk å ha denne satelittspyleren, sier Ole Martin Jørgensen, og manøvrerer sin nye «hjelper» fra Vanse kirke og nedover bakken.

Hansen Renovasjon er på jobb for Farsund kommune, som har et prosjekt gående med å inspisere og kontrollere alle kloakkledningene.

– HELE VANN- OG avløpsnettet skal registreres inn i et digitalt kart. Det er et stort arbeid, sier Harold Bjørnestad, som sammen med to kolleger fra kommunen er ute minst to ganger i uken på digitaliseringsoppdrag.

Utfordringen er å finne de ulike traseene, og ikke minst kummene – som ofte ble gravd ned for 40-50 år siden. For å forenkle jobben kjøres kamera gjennom kloakkrøret. Via en skjerm kan arbeidsgjengen følge ferden gjennom røret.

SNART DUKKER det opp en kum i bildet, 52 meter lenger borte ifølge opplysningene på skjermen. Bjørnestad skritter bortover jordet. Kollegaen følger etter med en detektor som «snakker» med kameraet og nøyaktig forteller hvor og hvor dypt kummen ligger.

– Men ofte må vi spyle rørene for å kunne se noe som helst med kameraet. Det er der Hansen Renovasjon kommer inn i bildet. De har en spesialkompetanse på spyling som vi i kommunen ikke har, forteller Bjørnestad.

I dag har Ole Martin Jørgensen fra Hansen Renovasjon tatt på seg gravejobben også.

– KOMMUNENS egen gravemaskinfører hadde ikke mulighet til å stille i dag, så da steppet jeg inn, smiler Jørgensen.

Etter et par minutter med graving, kommer et kumlokk til syne – rundt en meter under bakken. Bjørnestad drar bort lokket, kikker nedi og konkluderer umiddelbart:

– Her må det spyles.

Tidligere måtte de utsendte fra Hansen Renovasjon dra både sugeslangen og spyleslangen for hånd fra bilen til kummen. Nå er det satelittspyleren som gjør jobben. Pluss at rekkevidden er doblet.

– VI KAN NÅ spyle rør som ligger over 200 meter fra spylebilen og som er opptil én meter i diameter med et trykk på 110 bar, sier Jørgensen.

Trykk og vannmengde som brukes avhenger imidlertid av oppdraget, og hva som skal spyles bort inni røret.

– Satelittspyleren effektiviserer arbeidet vårt. Den kan kjøres på mykt underlag der spylebilen må melde pass, sier Jørgensen, og stiger ned i kummen med slangen i hendene.

Snart pumpes grunnvannet som har lagt seg der opp og inn i tanken på bilen som står parkert ved kirka – over 200 meter lenger oppe.

Satelittspyleren effektiviserer arbeidet vårt. Den kan kjøres på mykt underlag der spylebilen må melde pass.

Ole Martin Jørgensen

Relaterte nyheter

AQ9I0099

Operatør spylebil og rørinspeksjon

Elsker du store biler og praktisk arbeid? Har du godt humør og er i god fysisk form? Da har vi kanskje drømmejobben din!

2021-10-19 10.46.26

Her sikres den gamle oljetanken

– Får du utslipp av parafin eller fyringsolje fra utrangerte tanker, kan det både bli dyrt og ubehagelig å bo i huset.

Hansen Renovasjon - Blåser pukken på plass

Blåser pukken på plass

– Helt genialt, fastslår Jan Martinsen, etter å ha fått blåst opp 20 tonn med pukk til sin nye terrasse.

Hansen Renovasjon - Tømmer båtene for septik

Tømmer båtene for septik

Veksten i opplagsflåten i Farsund og Lyngdal gir flere oppdrag for Hansen Renovasjon.